Skutki niedoboru w organiźmie wit. B

CZY ZNASZ SKUTKI NIEDOBORU W ORGANIŹMIE WITAMINY B ?

Jest wiele witamin B, zazwyczaj są one określane jako witamina B complex, ponieważ działają wtedy, kiedy są połączone. Znajdują się przede wszystkim w nasionach zbóż, drożdżach piwnych, kiełkach pszenicy, otrębach, gruszkach, orzechach, warzywach ciemnozielonych i melasie. Ważnym jest , aby zrozumieć, że witamina B jest swoistym katalizatorem pomagającym organizmowi w produkcji energii komórkowej. Witaminy z grupy B są rozpuszczalne w wodzie i ich zapasy w organizmie nawet przy prawidłowym odżywianiu są niewielkie.

DLACZEGO POWINNIŚMY PRZYJMOWAĆ WIT. B, ABY SIĘ NIE ZESTARZEĆ.

Zdumiewający jest fakt, iż witaminy z grupy B odgrywają bardzo ważną rolę w dwóch kwestiach związanych ze starzeniem się organizmu: stanem serca i sprawnością umysłową. Trudno jest oddzielić działanie jednej witaminy z tej grupy od innej. Jeśli brakuje ci jednej, prawdopodobnie brakuje ci też innej. Bardziej korzystne jest, jeżeli preparaty witaminowe są wyciągami z produktów żywnościowych, niż substancjami pochodzącymi z syntezy chemicznej.

WITAMINA B1-TIAMINA

Obecna w mięsie szczególnie wieprzowym, w większości jarzyn, ciemnym pieczywie, niełuskanym ryżu, warzywach strączkowych, orzechach. Przyswajana jest w jelicie cienkim. Ulega zniszczeniu w procesach mielenia ziaren i gotowania.
Objawy niedoboru to :
– utrata apetytu
– apatia, słaba pamięć, zaburzenia koncentracji
– znużenie, bezsenność
– bóle głowy i mrowienia kończyn, niedowład mięśni.
Gotowanie, długotrwałe pieczenie zmniejsza jej ilość w produkcie.

Obecność witaminy B1 w dostatecznych ilościach sprzyja:
– przy prawidłowym wzroście
– reguluje układ nerwowy, mięśniowy i serca
– niezbędna przy przemianie węglowodanów
Szczególne zapotrzebowanie organizmu na tę witaminę jest w czasie stresu.

WITAMINA B 2- RYBOFLAMINA

Bierze udział w bardzo wielu ważnych dla zdrowia reakcjach organizmu:
– wspomaga wytwarzanie energii z pożywienia
– podwyższa jakość widzenia
– sprzyja prawidłowemu procesowi wzrostu u dzieci i młodzieży
– zmniejsza ryzyko występowania chorób jamy ustnej szczególnie zajadów
– przyczynia się do utrzymania zdrowej skóry, włosów, paznokci
Przy stosowaniu środków antykoncepcyjnych zapotrzebowanie na tę witaminę znacznie wzrasta. Witamina ta jest obecna: w chudym mięsie, jajach, rybach, drożdżach, zielonych liściastych warzywach, migdały, orzechy laskowe, chleb pełnoziarnisty, kiełki i otręby zbóż

Objawy niedoboru to:
– swędzenie i pieczenie oczu
– jęczmienie, zajady, pękanie i złuszczanie warg
– zapalenie, ból języka, ból kubków smakowych
– światłowstręt
– dolegliwości skórne

WITAMINA B 5- KWAS PANTOTENOWY

Jest bardzo wrażliwa na temperaturę, łatwo ulega zniszczeniu w środowisku kwaśnym.
Wpływa bezpośrednio na :
– metabolizm tłuszczów, białek i węglowodanów
– wspomaga rozwój, wzrost i utrzymanie w dobrej formie tkankę łączną
Znajdziemy ją w: mięsie, rybach, podrobach, pełnych ziarnach, warzywach strączkowych i żółtkach jaj.

WITAMINA B 6- PIRYDOKSYNA

Bardzo łatwo ją zniszczyć przez wysoką temperaturę i światło. Wydalana jest z moczem w ciągu 8 godzin od chwili przyjęcia i podobnie jak inne witaminy z grupy B musi być uzupełniana w żywności lub suplementach. Odgrywa ważną rolę:
-przy metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów
-zmniejsza ryzyko zaburzeń układu nerwowego
-zmniejsza objawy w obrębie skóry
-przeciwdziała starzeniu się organizmu
-wzmacnia układ odpornościowy
-chroni naczynia krwionośne
-zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów
-poprawia funkcjonowanie mózgu
-wspomaga odchudzanie, a wraz z magnezem ułatwia rozpuszczanie kamieni nerkowych.

Dobre źródło tej witaminy to: mięso-wątroba i tłuste mięsa, ryby, drób, pełne ziarna zbóż, owoce-owoce czarnego bzu, suszone śliwki, orzechy, drożdże. Zwiększone zapotrzebowanie na ten składnik odżywczy mają osoby spożywające duże ilości białka, kobiety stosujące środki antykoncepcyjne i osoby starsze.

WITAMINA B 9- KWAS FOLIOWY

Jest bardzo ważną witaminą z grupy B . Jej funkcje w organizmie są różnorodne:
– wspomaga produkcję zdrowych czerwonych krwinek
– zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy
– zapobiega chorobom wieńcowym serca
– zapobiega wadom wrodzonym mózgu w życiu płodowym.
– zwiększa laktacje
– zapobiega pasożytom jelitowym i działaniu substancji trujących będących w żywności
– u osób osłabionych zwiększa apetyt i witalność
– działa przeciwbólowo
– zmniejsza ryzyko niedokrwistości

Jeśli kobieta planuje zajść w ciążę w przyszłości, powinna przygotować swój organizm suplementacją z kwasem foliowym. Na specjalne ryzyko niedoboru kwasu foliowego narażeni są szczególnie: kobiety ciężarne, ludzie starsi, alkoholicy, osoby przyjmujące środki antykoncepcyjne i środki p/drgawkowe.

Najlepszym źródłem kwasu foliowego są: ciemnozielone liściaste warzywa, wątroba, drożdże, marchew, dynia, morele, pomarańcze ,awokado, rośliny strączkowe, żółtka jaj.
Naukowcy z Harwardu, że dawki kwasu foliowego(800mcg) i witaminy B6 (6mg) dziennie w 45% zmniejszają ryzyko zachorowania na choroby serca u kobiet. Aby sprostać tym dawkom musimy zjeść 11 porcji rzymskiej sałaty, 33 jajka, 7 porcji brokułów i wypić 6 szklanek soku pomarańczowego. Zastanów się, może wygodniej zastosować suplementację witaminą B.

WITAMINA B 12- KOBOLAMINA

Powszechnie bywa nazywana czerwoną witaminą. Jest jedyną witaminą, która zawiera niezbędne elementy mineralne. Jej brak może upośledzać sprawność intelektualną, powodować demencję, zachwiania równowagi i zaburzenia psychiczne. Niedobory tej witaminy narastają bardzo powoli w ciągu wielu lat i co dziwne, często atakuje jedynie mózg i układ nerwowy. Alarmujący jest fakt, że nawet niewielkie niedobory witaminy B 12 mogą powodować zaburzenia neurologiczne. Niedobór tej witaminy przypomina trochę hodowanie raka. Może zacząć się w średnim wieku, ale niebezpieczny zacznie być 10, 20, 30 lat później. Czy warto czekać na taką diagnozę ?

Przyjmowanie zaledwie do 1000 mcg kwasu foliowego w postaci suplementu może uratować cię przed zawałem serca, nowotworem czy zaburzeniami psychicznymi.

UWAGA !
Niedobór witaminy B 12 może spowodować anemię złośliwą.

Witaminę tę znajdziemy w drożdżach , wątrobie, żółtku jaj, rybach, małżach, produktach mlecznych ,serach szwajcarskich i pleśniowych

WITAMINA B 17

Letril lub inaczej amigdalina, łatwo przenika przez błonę komórki i łatwo osiąga wewnątrz jej wysokie stężenie . Występuje w pestkach moreli, brzoskwini, śliwek i jabłek. Jest pochodzenia roślinnego i ma bardzo silne działanie p/nowotworowe znane od wieków.


Więcej wyczerpujących informacji na temat tej bardzo ważnej witaminy znajdziecie państwo w publikacjach:
Terapia metaboliczna wit.B17
Świat bez raka- G .Edward Griffin