Test na nietolerancję pokarmową-food detective

Czym jest nietolerancja pokarmowa?

Nowa wiedza pozwala wyjaśnić zależność pomiędzy pożywieniem, a naszym zdrowiem. O nietolerancji pokarmowej mówimy wtedy, gdy występuje niewłaściwa reakcja organizmu na składniki spożywanych przez nas pokarmów, zwana również jako alergia pokarmowa o opóźnionych objawach. Zazwyczaj rozwija się powoli w ciągu godzin lub dni i rzadko stanowi zagrożenie dla życia.

 

Czy nietolerancja pokarmowa to jest to samo co alergia?

Istnieje zasadnicza różnica. W przypadku alergii pokarmowej dochodzi do reakcji alergicznej niemal natychmiast po spożyciu niewielkiej ilości alergizującego pokarmu.

 

Objawy alergii łatwo rozpoznać, ponieważ po spożyciu danego pokarmu mogą pojawić się:

  • rumień skóry
  • obrzęk
  • trudności w oddychaniu
  • wstrząs anafilaktyczny

 

Nietolerancję pokarmową rozpoznajemy u 45% populacji i w takich przypadkach we krwi można wykryć zwiększoną ilość p/ciał IgG przeciwko pokarmom, których organizm nie lubi. Ponieważ objawy związane z nietolerancją występują późno po spożyciu danego pokarmu – do kilkunastu dni – więc nie są one kojarzone ze zjedzony pożywieniem.
Objawy nietolerancji mogą wiązać się nie tylko z zaburzeniami gastrycznymi, lecz także z innymi przewlekłymi chorobami. Dobrze więc byłoby zbadać pokarmy, których organizm nie toleruje a następnie wykluczyć je czasowo z diety. W wielu przypadkach pozwoliło by to nawet na wyleczenie przewlekłych chorób.

 

Jakie są objawy nietolerancji pokarmowej:

  • problemy z układem oddechowym: nieżyt nosa, zapalenie zatok, astma
  • problemy układu pokarmowego: wzdęcia, zaparcia, otyłość, zespół jelita drażliwego, zatrzymanie wody w organizmie
  • problemy skórne: atopowe zapalenie skóry, łuszczyca, wysypka, pokrzywka, świąd skóry
  • bóle stawów i mięsni
  • ogólne osłabienie, brak koncentracji, niepokój, objawy depresji, chroniczne zmęczenie

 

PowiĂŞksz zdjecie

 

Objawy nietolerancji mogą pojawić się do 3 dni po spożyciu szkodliwego składnika o mogą utrzymywać się tygodniami np. mleko czy chleb spożyte jednego dnia, mogą powodować bóle stawów kilka dni później.
Niektóre przypadki nietolerancji mogą być spowodowane niedoborem enzymów lub nadwrażliwością chemiczną.
Jeżeli uważasz, że z któryś z wymienionych objawów występuje u Ciebie to rozważ wykonanie testu FOOD DETECTIVE.

 

TEST I CO DALEJ ?

Jeżeli test wykaże podwyższone stężenie przeciwciał przeciwko konkretnemu produktowi, zalecane jest wyeliminować go całkowicie ze swojej diety na minimum od 3 – 6 miesięcy. W tym czasie następuje obniżenie poziomu p/ciał. Po kilku miesiącach można podjąć próbę ponownego wprowadzenia danego pokarmu.

 

BADANE POKARMY:

  • Warzywa:  brokuły, kapusta, marchew, por, ziemniak, seler, ogórek, papryka
  • Ziarna: owies, pszenica, ryż, kukurydza, żyto, pszenica durum, gluten
  • Orzechy, fasole: migdały, orzech brazylijski, włoski, nerkowiec, rośliny strączkowe, ziarno soi, kakao
  • Mięso: kurczak, jagnięcina, wołowina, wieprzowina
  • Ryby: mieszanina ryb białych, ryb słodkowodnych, tuńczyk, skorupiaki
  • Owoce: jabłko, pomidor, czarna porzeczka, pomarańcza, cytryna, grejpfrut, truskawka, melony
  • Inne: jajko, mleko krowie, herbata, imbir, czosnek, grzyby, drożdże, oliwki

 

FOOD DETECTIVE to pierwszy na świecie, nie laboratoryjny test wykrywający nietolerancję pokarmowe 


Sprawdź i przebadaj się już dziś! 
Umów wizytę - nr. tel. 665 - 119 - 909