SŁABA ODPORNOŚĆ I GRYPA

Jesień to okres, kiedy zaczynamy często się przeziębiać i chorować.Pomimo, iż staramy się zwracać uwagę na to, aby ubierać się ciepło i zarazem lekko
to bardzo często dopada nas w najmniej odpowiednim momencie choroba, która rujnuje nasze codzienne plany.Wtedy właśnie zadajemy sobie fundamentalne pytanie dlaczego to ja tak często zapadam na wszelkiego rodzaju infekcje?
Cała wina drodzy państwo leży po stronie układu immunologicznego.Spadek odporności organizmu jest przede wszystkim jedną z podstawowych oznak starzenia się.
Nasza odporność tak naprawdę zaczyna się pogarszać w wieku 30 lat, zaczynając od spadku liczby i aktywności komórek T, które zwalczają wirusy i bakterie.

Wkroczyliśmy w ere chorób przewlekłych; stres, fast foody, słodkie napoje, konserwanty, hormony i sztuczne słodziki- te substancje nie budują zdrowych komórek.
Wybory jakich dokonujesz każdego dnia w hipermarkecie decydują o zdrowym układzie immunologicznym radzącym sobie z wszelkimi przeziębieniami, bądż o słabym układzie ulegającym chorobom, a w rezultacie krotszym życiu.

  CZYNNIKI SPRZYJAJĄCE ZAZIĘBIENIOM:

-stres:obniża odpornośc

-alkohol: obniża odporność przez hamowanie zdolności krwinek białych do reagowania na infekcje

-brak snu: w czasie snu następuje regeneracja i odbudowa organizmu

-złe odżywianie: dużo cukru powoduje osłabienie immunologii, produkty pszenne, mleko, palenie papierosow

-brak w diecie odpowiednich minerałów i witamin; szczególnie cynku.

-zanieczyszczony układ trawienny

-brak ćwiczeń fizycznych

-przepracowanie i niedospanie

JEŚLI NIE ZAMIERZASZ PODEJMOWAĆ ŻADNYCH KROKÓW W CELU WZMOCNIENIA ORGANIZMU, TO PRZYNAJMNIEJ ZAŻYWAJ CODZIENNIE
PREPARAT MULTIWITAMINOWY Z MINERALAMI- znacząco poprawi zdolność organizmu do zwalczania infekcji.

Musimy bardzo dbać o uklad odpornościowy, bo to swoista armia zawsze czujna i gotowa do obrony przez 24 godziny na dobę.Jeśli mamy silną immunologię, to może ona nawet zniszczyć komórki rakowe i zablokować ich namnażanie. Dziś bardziej niż kiedykolwiek potrzebujemy energicznego ukladu odpornościwego ze wzgłedu na srodowisko, które jest pełne bakterii chorobotwórczych.

W pierwszych dniach zaatakowania nas wirusem, organizm uruchamia mechanizmy obronne i pojawia się stan zapalny- zaczerwienienie i wyciek z nosa gorączka, ogólne rozbicie, kaszel a póżniej zatkanie nosa z obrzękiem błony śluzowej.Organizm jest wtedy bardzo osłabiony i szybko może dojść do powikłańnp.zapalenie gardła, zatok,uszu,oskrzeli i płuc.Dlatego też nie można bagatelizować pierwszych oznak zaziębienia.Wtedy natychmiastowo należy wspomóc sie:

-witamina C naturalnego pochodzenia (acerola)-wspomaga odpowiedz komórkową
-cynk - bez niego nasza immunulogia zasypia
-czosnek- naturalny antybiotyk, ma w sobie 13 antyoxydantów, w kazdym ząbku czosnku jest 400 związków, które chronią komórkę przed uszkodzeniami.
-omega3- rewelacyjnie aktywuje układ immunologiczny do wytężonej pracy
-echinacea- naturalnie stymuluje odporność
jeśli ktoś ma możliwość posiadania wysokiej klasy enzymy trawienne, to są one bardzo wskazane przy stanach grypowych, usuwają toksyczne odpadki
jednym słowem pożerają chorobę- mówię tutaj o enzymach pochodzenia roślinnego.

W chwili gdy poczujemy się trochę lepiej włączmy do naszej diety również:

-witaminę B- dzięki niej organizm wytwarza wystarczającą ilość limfocytów zwalczających infekcje
-probiotyki i prebiotyki- do odbudowy prawidłowej flory bakteryjnej
-błonnik-dla prawidłowego funkcjonowania jelit
Rzeczą oczywistą jest , że przez cały czas bierzemy cynk, nawet niewielki niedobór naraża nas na niebezpieczeństwo zachorowania.


WAŻNE JEST, IŻ WITAMINY I MINERAŁY DBAJĄ O JAKOŚĆ NASZEGO UKŁADU ODPORNOŚCIOWEGO NIEZALEŻNIE OD WIEKU
W JAKIM SĄ PRZYJMOWANE.

POLECAM KSIĄŻKĘ: ODBUDUJ UKŁAD ODPORNOŚCIOWY W 90 DNI"-JANET MACCARO